Laminált parketta kiválasztása

Laminált parkettaA megfelelő laminált parketta kiválasztása nagyon sok tényezőn alapul, ám a felhasználók nagy része kizárólag az esztétikai szempontokat, valamint az árat veszi figyelembe a kiválasztás során. Tovább >>Aljzat előkészítés

Az aljzat megfelelő előkészítése hozzájárul a laminált parketta lerakásának sikerességéhez, valamint annak tartósságához. Régebben igen sok helyen lehetett tapasztalni, hogy a régi panellakásokban úgy tették le a laminált parkettát... Tovább >>Parketta szegélyezés

A laminált parketta esetében is, mint minden más parkettázás során, az összhatást erősen meghatározza a szegélyezés minősége. Akár ezen állhat vagy bukhat a szép padló kialakítása. Normál esetben, amikor az ékek eltávolításra kerülnek, hozzávetőlegesen 1 cm rés van a parketta széle és a fal között. Tovább >>
Aljzat előkészítés

Az aljzat megfelelő előkészítése nagymértékben hozzájárul a laminált parketta lerakásának sikerességéhez, valamint annak tartósságához.
Aljzat kiegyenlítés laminált parketta előtt
Régebben igen sok helyen lehetett tapasztalni, hogy a régi panellakásokban úgy tették le a laminált parkettát, hogy a régi házgyári padlószőnyeget nem szedték fel, mondván, jobb a zajszűrése, valamint kiváltja az alátétezést. El kell, hogy mondjam, hogy ez egy hatalmas tévhit, és nagyon sokan önhibájukon tapasztalták meg, és óriási csalódás volt, miután a laminált parketta nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ennek két oka is van. A régi panellakásoknak az aljzata már amikor elkészült sem volt kiegyenlítve, igen nagy szintkülönbségek voltak, majd ez a helyzet rosszabbodott, mivel a panel folyamatos mozgásban van.

Ennél fogva, az eredeti aljzatra lerakott laminált parketta meghajlott, betöredezett, igen gyorsan tönkrement.

Tehát, elsődleges szabály, a padlószőnyeget minden esetben fel kell szedni, majd az aljzatot ki kell egyenlíteni, csak ezután kezdődhet az alátétezés.

Az aljzatkiegyenlítés önterülő kiegyenlítővel igen könnyű, és mivel egy nap alatt megköt, nem hátráltatja túl nagy mértékben a munkafolyamatot.

Kizárólag száraz, teljesen megkötött aljzatra szabad letenni a párazáró fóliát, másként befülled, gombásodni kezdhet, valamint gyorsan tönkremegy a lerakott parketta.

Amennyiben a laminált parketta nem megfelelően sík aljzatra kerül, nagyon hamar tönkremegy, ezért érdemes erre plusz egy napot szánni, mivel évekkel hosszabbítja meg a laminált parketta élettartamát.

A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel kell leteríteni, a széleknél felhajtani, és csak így szabad azt leragasztani.

A párazáró fólia fölé egy kiegyenlítő fólia kerül, aminek vastagságát az határozza meg, hogy mennyire szeretnénk hangszigetelt aljzatot. Egy társasház emeleti lakásában, főként ha kisgyerekek is vannak a családban, érdemes vastagabbat választani, így nem szivárognak le zavaró zajok az alattunk lakóhoz.

Melegvizes padlófűtés esetén iszapoló papír lerakása is szükséges, csak így kezdhető meg a laminált parketta lerakása.

Sajnos, elektromos padlófűtés fölé nem rakható le laminált parketta, mert az anyag nem bírja el a túl erős felmelegedést. Ebben az esetben másmilyen padló burkolatot kell találni, ami esztétikailag képes helyettesíteni a laminált parkettát.

Amennyiben Ön betartja a fent felsorolt kitételeket, teljesen biztos, hogy esztétikus és tartós padló burkolat lesz a végeredmény.
Padlófűtés esetén

Korábbi cikkben már szó esett a padlófűtés és a laminált parketta viszonyáról. Elektromos padlófűtés esetén sajnos nem alkalmazható laminált parketta, ám melegvizes padlófűtés mellett nagyszerű padló burkolat lehet. Ennek ellenére, hogy megengedett a laminált parketta burkolat... Tovább >>Ápolás és tisztítás

Ahhoz, hogy a laminált parketta padló sokáig szép maradjon, megfelelő ápolás és tisztítás szükséges, ellenkező esetben nem lesz hosszú életű az esztétikus parkettánk. Az alább leírt javaslatokat érdemes betartani, hiszen jóval egyszerűbb, mint rövid időn belül újra kezdeni a parkettázás folyamatát, valamint jóval gazdaságosabb is. Tovább >>Laminált parketta fektetés segédlet

A laminált parketta sok előnnyel rendelkezik a hagyományos parkettával szemben, az egyik ilyen hatalmas előny, hogy viszonylag kevés szaktudást igényel annak lerakása. Bár szaktudást nem igényel különösebben a laminált parketta fektetése, ám mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Tovább >>
 
     
látogató számláló